Boreout och särskild begåvning har ett tydligt samband – särskilt begåvade personer löper ofta högre risk att drabbas av boreout, särskilt i skol- eller arbetsmiljöer där de inte får rätt stimulans eller utmaning.
Vad kännetecknar boreout?
Det handlar ofta om:
- Tristess: Uppgifter som är monotona, meningslösa eller för få.
- Underutmaning: Man får inte använda sin kompetens eller potential.
- Passivitet: Dagarna går utan att man får bidra eller utvecklas.
- Emotionell tomhet: Känslor av meningslöshet, nedstämdhet eller att “inte behövas”.
- Strategiskt beteende: En del försöker se upptagna ut för att dölja sin inaktivitet.
Boreout är att vara uttråkad, outnyttjad och tappa energi – trots att man kanske gör “inget alls”.
Effekter av boreout
- Minskad motivation och självkänsla
- Ångest eller depressiva symtom
- Ökad sjukfrånvaro
- I värsta fall: För vuxna – uppsägning eller karriärstagnation, för barn/unga: hemmasittande och risk att inte slutföra skolan.
Hur hänger särskild begåvning ihop med boreout?
Om särskilt begåvande individer hamnar i en miljö där de inte får använda sin fulla kapacitet, tvingas repetera redan kända kunskaper, där de hindras av stelbenta strukturer och inte blir förstådda eller tagna på allvar, så kan de börja känna frustration, meningslöshet och leda – alltså klassiska symptom på boreout.
Det är en vanlig missuppfattning att särskild begåvning automatiskt innebär att personen är högpresterande, men egentligen är dessa två begrepp helt åtskilda. Personer kan vara högpresterande utan att var särskilt begåvad, och särskilt begåvade kan vara lågpresterande. Många begåvade ifrågasätter varför de skall visa sin kunskap, t.ex. i samband med skoluppgifter eftersom de helt enkelt inte ser syftet med det.
Min upplevelse är att ett barn som har förmågan att vara högpresterande, och som tydligt visat sådana tecken i yngre ålder, lätt kan bli lågpresterande pga boreout. Ett barn som i tidig ålder älskat prov och test, och som med hög självkänsla och stolthet tar sig an utmaningar, kan vända till att kämpa med betyg och slutförande av kurser i skolan.
“Mamma, jag förstår verkligen inte vad läraren säger. Hon säger ju ingenting!”
Det här citatet kommer från min äldsta dotter och speglar den uppgivenhet hon kände över ett specifikt ämne i gymnasiet. Ett ämne som hon egentligen är stark i och som hon alltid haft höga betyg i, men där hon utan anpassningar och mycket frånvaro hamnat runt ett C i betyg. “Ja, men ett C är ju inte dåligt”, tänker ni och det håller jag verkligen med om. Men om man då lägger till att ungdomen i fråga har ca 50% frånvaro i ämnet och spenderar ca totalt 1h pluggande uteslutande med hjälp av chatGPT inför proven, och ändå skriver ett C, då förstår man att potentialen inte alls matchar prestationen i ämnet.
Att hamna i ett läge i skolan där barnet gått från stolthet till ifrågasättande av sin förmåga, endast genom att inte bli lyssnad på och förstådd, är fruktansvärt för barnet. Att sitta bredvid som förälder och se sitt barn tappa gnistan är minst sagt frustrerande och inget annat än hjärtskärande.

Bli medlem och stötta arbetet för särskilt begåvade i samhället!
Källor
- System och verktyg för identifiering av elever med särskild begåvning
En akademisk uppsats från Göteborgs universitet som beskriver hur särskilt begåvade elever riskerar att drabbas av boreout på grund av bristande stimulans i skolan. - Vi Lärare – ”Särskilt begåvade elever behöver också stöd”
En intervju som belyser hur understimulans kan leda till boreout hos särskilt begåvade elever, vilket påverkar deras välmående och skolprestationer. https://www.vilarare.se/nyheter/elevhalsa/de-har-sarskilt-begavade-eleverna-behover-ocksa-stod/ - Särskilt begåvade barn – Mensa Sverige
Mensa Sverige diskuterar hur särskilt begåvade barn kan uppleva boreout när deras behov inte tillgodoses, vilket kan leda till felaktiga diagnoser och skolsvårigheter. https://mensa.se/sarskiltbegavade-barn/ - Särskilt begåvade barn/elever – Specpeddan
En blogg som beskriver hur bristande anpassningar i skolan kan leda till boreout hos särskilt begåvade elever, vilket påverkar deras självbild och motivation. https://specpeddan.wordpress.com/sarskilt-begavade-barn/ - Egna upplevelser genom att leva med ett extrem-begåvat barn.