För att möta särskilda behov hos elever, särskilt de som är särskilt begåvade eller visar stor potential inom vissa områden, kan en individuell åtgärdsplan utformas. Denna plan kan innehålla en rad insatser för att ge eleven rätt nivå av utmaning och stöd.
I årskurs 1-5 kan denna åtgärdsplan med fördel vara del av obligatorisk individuell utvecklingsplan – IUP.
Här följer exempel på vanliga åtgärder som kan ingå:
Fördjupning och berikning
Elever som snabbt når målen i den ordinarie undervisningen kan behöva extra stimulans. En metod är att erbjuda fördjupning och berikning:
- Eleven arbetar med mer komplexa och djupgående uppgifter inom ramen för ordinarie undervisning.
- Fördjupningsmaterial, extra litteratur eller egna forskningsprojekt kan erbjudas för att fördjupa intresset och kunskaperna inom ett område.
- Uppgifter som involverar kreativt skrivande, programmering eller avancerad problemlösning ger eleven möjlighet att använda och utveckla sina specifika styrkor.
Acceleration
Acceleration innebär att eleven får möjlighet att avancera snabbare genom kursplanen:
- Eleven kan läsa ett eller flera ämnen på en högre nivå än sin nuvarande årskurs, exempelvis genom att läsa matematik tillsammans med äldre elever.
- Flexibla lösningar kan organiseras så att eleven deltar i alternativ/kompletterande undervisning där hen redan uppnått högre färdigheter än sina klasskamrater.
Personlig mentor eller handledare
En personlig mentor kan vara avgörande för att stödja elevens akademiska och personliga utveckling:
- Mentorn utmanar och stimulerar elevens lärande genom regelbundna samtal och målplanering.
- Dessutom kan mentorn vara ett viktigt stöd för att hantera eventuella sociala svårigheter eller prestationsrelaterad stress.
Flexibla arbetssätt och bedömningar
För att eleven ska få visa hela sin kompetens krävs ibland anpassningar i arbetssätt och bedömningsformer:
- Eleven får möjlighet att visa sina kunskaper på alternativa sätt, exempelvis muntligt, genom större projektarbeten eller egna presentationer.
- Bedömningar utformas för att fånga både djup och bredd i kunskaperna, inte enbart grundläggande färdigheter.
Socialt och emotionellt stöd
Särskilt begåvade elever kan ibland känna sig annorlunda eller isolerade. Därför är socialt och emotionellt stöd viktigt:
- Skolan kan skapa mötesplatser, som grupper, klubbar eller nätverk, där elever med liknande erfarenheter kan träffas.
- Stöd kan ges i att hantera perfektionism, höga prestationskrav och känslor av utanförskap.
Utmanande aktiviteter utanför ordinarie undervisning
För att ytterligare stimulera elevens utveckling kan skolan erbjuda aktiviteter utanför den vanliga undervisningen:
- Eleven kan få delta i tävlingar, exempelvis matematikolympiader eller skrivartävlingar.
- Samarbete med universitet, deltagande i sommarkurser eller specialprogram kan ge ytterligare inspiration och utmaning.
Fler tips till dig som pedagog
-
Konkreta åtgärder i en åtgärdsplan
För att möta särskilda behov hos elever, särskilt de som är särskilt begåvade eller visar stor potential inom vissa områden, kan en individuell åtgärdsplan utformas. Denna plan kan innehålla en rad insatser för att ge eleven rätt nivå av utmaning och stöd. I årskurs 1-5 kan denna åtgärdsplan med fördel vara del av obligatorisk individuell… Läs mer
-
Hur ska jag göra i klassrummet?
Att undervisa en elevgrupp där särskilt begåvade elever ingår innebär både möjligheter och utmaningar. För att alla elever ska få möjlighet att utvecklas behöver undervisningen anpassas – utan att skapa exkludering. Här är en modell för hur man konkret kan arbeta med särskilt begåvade elever, med fokus på pedagogik, inkludering, individanpassning och forskningsbaserade metoder. Pedagogisk… Läs mer
-
Checklista för att upptäcka särskilt begåvade elever
Här är ett exempel på en enkel checklista som en lärare kan använda i klassrummet för att enklare kunna identifiera och hitta de särskilt begåvade eleverna. Sätt ett kryss om eleven ofta visar följande egenskaper: Tolkning: Ladda ner checklistan som PDF Läs mer
-
Observationstekniker i klassrummet
Att upptäcka särskilt begåvade elever i klassrummet är en viktig, men ofta komplex uppgift. Begåvning visar sig inte alltid genom höga betyg eller tydliga prestationer. Därför behövs medvetna observationstekniker och rätt verktyg för att fånga upp de elever som kan behöva särskilt stöd och stimulans. Här presenterar vi beprövade metoder och verktyg som lärare kan… Läs mer
-
Identifiera särskilt begåvade elever
Särskilt begåvade elever finns i varje klassrum. De är ofta lättare att missa än man kan tro – inte för att de saknar förmåga, utan för att deras styrkor ibland döljs bakom rastlöshet, anpassning eller tystnad. För att skapa en inkluderande skola, där alla elever får utvecklas utifrån sina behov, är det viktigt att kunna… Läs mer
-
Vidare läsning
Det finns många bra sidor med relevant läsning för pedagoger och verksamma i skola och förskola. Här följer några exempel som vi gärna delar vidare: Skollagen Vad står det egentligen i skollagen om barn och ungdomar som lätt når kunskapsmålen i skolan? Elever som lätt uppfyller de betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som… Läs mer